Quantcast
Channel: Kallion kulma
Viewing all 159 articles
Browse latest View live

Maanantaisin muskariin

$
0
0




"Täs on se Kallion kirkko. Ja siel on Tytti ja Tiina (kerho-ope ja muskariope) ja sit mä ja isi menossa muskariin."


Minulle muskari oli yksi ensimmäisiä tapoja osallistua seurakunnan toimintaan.

Menin tyttäreni kanssa ensimmäistä kertaa Kallion seurakunnan muskariin kun hän oli noin kahdeksan kuukauden ikäinen. Samassa ryhmässä oli viisi muutakin alle vuoden ikäistä vauvaa, ja muskarikerrat kuluivat useimmilta nukkuen ja ajoittain maitoa huikkaillen. Äidit lauloivat, loruttelivat ja heijasivat vauvoja musiikin tahtiin.

Joka kerta uuden kauden alkaessa lapset olivat vähän isompia, osasivat muutakin kuin pureskella rytmikapuloita ja alkoivat itsekin osallistua leikkiin ja lauluun.

Nyt kun muskari taas tammikuussa alkoi, olemme käyneet siellä jo kahden vuoden ajan.

Suljen ihanan soittorasian,
kierrän lauluni kippuraan.
Muiston mukavan taskuun taputan,
siihen saakka kun tavataan.
Kiitän, kumarran,
niiaan, vilkutan,
pian taas yhdessä laulellaan!

Pia

PS. Tietoa Kallion seurakunnan muskareista täällä. 

Kynttilänpäivä

$
0
0




Alppilan päiväkerholaisten kynttilä jumppatunnilla....



...ja eräs Kallion kirkon kynttilä tänään kynttilänpäivänä.



Valoa ja iloa,

Anu

104 vuotta laulua Kallion kirkon kulmilla

$
0
0

Muistan tarkasti sen hetken, kun menetin sydämeni Kallion Kantaattikuorolle. Se ei tapahtunut heti ensimmäisissä kuorotreeneissäni syksyllä 1995. Olin silloin kolmikymppinen ja juuri muuttanut Helsinkiin ja Sörnäisiin.

Se oli sunnuntai 12.5.1996. Koko kevät kuorossa oli harjoiteltu J.S. Bachin motettia Jesu meine Freude. Alttostemma oli hankala, ja veivasin sitä kotonakin monta iltaa. Osalle kuorolaisista teos oli ennestään tuttu, mutta minulle se oli uusi ja outo. Joka keskiviikon harjoitukset seurakuntakodissa tuntuivat pitkiltä ja rankoilta.

Konsertti oli äitienpäivän iltana. Olin päivän Suomenlinnassa retkellä ja tulin myöhässä kenraaliharjoitukseen Kallion kirkkoon. Pysähdyin ovelle hämmentyneenä musiikista, joka täytti koko kirkon valolla ja liikkeellä. Meni hetki, ennen kuin tajusin, että se on Jesu meine Freude ja Kallion Kantaattikuoro yhdessä orkesterin kanssa. Kaikki harjoitusten työläys oli poissa: tuntui kuin
koko kuoro olisi lähtenyt lentoon.

Sillä hetkellä tiesin löytäneeni jotain, jonka haluan säilyttää elämässäni. Muutin pois Sörnäisistä, mutta Kallion kirkosta tuli kotikirkkoni ja kuorosta pysyvä osa viikko-ohjelmaani.




Nyt takana on jo melkein 20 vuotta kuorossa. Se on silti vain pieni pätkä siinä kuorolaisten ketjussa, joka on lauleskellut Kallion kirkon kulmilla vuodesta 1911 alkaen – yhteensä 104 vuotta! Yhtään alkuperäisjäsentä ei ikävä kyllä ole enää mukana.

Tässä blogissa nykyiset kantaattikuorolaiset kertovat kuoron kuulumisia ja omia ajatuksiaan kuorolaulusta ja musiikista. Mukana on 45 eri-ikäistä laulajaa, kaksikymppisistä kuusikymppisiin. Kuorolaiset asuvat eri puolilla pääkaupunkiseutua: vain seitsemän meistä asuu Kalliossa.  Kuoro on
hyvä esimerkki siitä, että seurakuntien rajoilla ei ole merkitystä, kun ihmiset etsivät ja löytävät oman paikkansa ja tapansa osallistua.




Tiedoksi: Avoimet harjoitukset ja koelaulut uusille kantaattikuorolaisille keskiviikkona 25.2. klo 18 Kallion srk-kodissa (Siltasaarenkatu 28).

Tervetuloa mukaan, jos uskallat – taipaleesta voi tulla pitkä…

Minna
Kallion Kantaattikuoro ry:n puheenjohtaja

Harjoitus

$
0
0











Jatkan vielä Minnan eilistä postausta muutamalla kuvalla kantaattikuoron sunnuntaisista harjoituksista. Kuvissa valmistaudutaan ekumeniseen konserttiin, joka pidettiin sunnuntaina yhdessä ortodoksisen Pyhän Hermanin kuoron kanssa.

Tommi Niskala harjoittaa, välillä on otettava pari askelta taakse päin ja kuunneltava sointia.

Ida Heimonen valmistautuu laulamaan soolo-osuuden Jaakko Hulkkosen kappaleessa Kun Herra vain mua paimentaa.

Tulevista konserteista saa tietoa esimerkiksi Kallion kantaattikuoron fb-sivulta. Jos laulaminen innostaa, kannattaa muistaa myös tuleva koelaulutilaisuus 25.2. klo 18 osoitteessa Siltasaarenkatu 28.

Anu

Valoa näkyvissä

$
0
0

Mieletöntä valoa tuo kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien ääntä esille radio-ohjelman ja kulttuurituotantojen välityksellä. Hankkeen päällikkö Dj Bunuel puhuu Puheen Iltapäivässä kauniisti katsomisesta ja kohtaamisesta.

"Meillä on kaikilla omat erityispiirteemme."

"Katsotaan silmiin, kyllä ihmisyys hoitaa loput."

Haastattelu on näköjään pysyvästi kuunneltavissa tämän linkin takana Ylen sivuilla. Kannattaa kuunnella.




Kuvassa Bunu soittamassa levyjä Alppilan kirkon brunssilla viime keväänä.



Täältä löytyvät Mieletöntä valoa -hankkeen nettisivut, laittakaa seurantaan. Hyvä Bunu, tämä on hieno juttu!

Anu



Nimellä kutsutut

$
0
0


















































Tietämätön saattaa jutella, että kirkolla käy vain niitä mummoja. Meidän kirkolla Alppilassa tapaa kyllä hyvin monenikäisiä ihmisiä. Äidit ja lapset näyttivät eilenkin viihtyvän tuntikausia perjantaihommissaan. Taaperot painalsivat päät hiessä, äideillä riitti puhuttavaa toistensa kanssa, lihapullat maistuvat, ystävänpäiväkortteja syntyi, joku innostui pelkän punaisen paperisilpun leikkelystä, hyvä niin.

Maanantaisin täyttää ison salin kyllä joukko oikeita iältään vanhoja ihmisiä, "päiväkansalaisia". Mummoiksi tai papoiksi emme kyllä itseämme nimittele. Omaan kieleeni ei ole oikein sopinut seniori-sana. Ehkäpä seniorikansalaisuus on tulevaisuuden kieltä. 

Mummo olen iloisena ja ylpeänä niille kahdelle rakkaimmalle, joita maa päällään kantaa, tyttärenpojille. Tai lapsille, jotka aika ajoin tarvitsevat varamummoa. Mutta missään palvelujärjestelmässä tahi seurakunnassa en tunnista mummon nimeä, enkä nimittele ystäviänikään, edes Päiväkansan vanhinta Henniä, 93v. Meillä kaikillahan on omat nimet! Ja mikä hauskinta, kun tapaan kirkolla Toivon, Urhon, Niilon tai Elsan, Iidan ja Ainon niin he voivat olla joko Päiväkansan porukasta tai sitten lastenryhmistä. Anneli, Pirkko tai Tuula- vauvaan ei vielä olla tutustuttu, ehkä lähiaikoina pikkuisten vanhemmat löytävät aidot nimet neljä-viisikymmenluvulta. Soman Riitta-vauvan sentään tunnen.

Kuvissa Päiväkansan valmisteluja. Istumme leikkimielisesti paikallisissa puistoissa, muistin virkistykseksi pidämme nimilappuja, vaikka tunnemmekin toisemme. Tervetuloa mukaan 60+ ihmiset, maanantaisin klo 12 Alppilan kirkolle. Hyvät kahvit kuuluvat aina asiaan, Anna-Liisan taidolla syntyvät voileivät. Mitä Päiväkansassa tapahtuu, se on uuden jutun aihe. 

Tapaamisiin,

Leena Niinivaara

Brunssilla syödään (ja askarrellaan)

$
0
0
Lauantaina olimme perheen kanssa pitkästä aikaa herkuttelemassa Alppilan kirkon brunssilla. Lapsilla ei millään meinannut olla aikaa syödä lihapullia ja muussia, kun oli niin kova kiire leikkihuoneeseen askartelemaan ystävänpäiväkortteja.



Kirjainleimasimet kiinnostavat tätä pientä askartelijaa. Kiitos taas ruoasta ja pian uudelleen!

Pia

PS: Täällä lisää tietoa: www.facebook.com/alppilankirkonbrunssi

Uusi toimari, ryhmäsiunaus ja New Orleans

$
0
0

Laskiaisena 2015 Alppilan kirkolla oli hyvä meininki. Iltapäivällä tarjolla oli etnisiä ruokia eri maailman kulmilta ja messussa tuli sylintäydeltä tukea uuteen työhön. Helmikuun 15. päivä oli 46. päivä minulle Alppilan kirkon toiminnanjohtajana ja kuten valtakunnassa nykyisin sanotaan: fantastista! Upea kirkko, upea tiimi, upeita ihmisiä Alppilassa!

Alppilan kirkko saa uuden käänteen päiväkirjaansa vuoden 2015 alussa. Kirkolla on nyt oma työntekijätiimi ja toiminnanjohtaja. Toimareita on monessa firmassa, mutta kirkossa vielä nykyisin niukasti. Nimeke on kuitenkin mukava ja osuva: tarkoitus on johtaa sitä toimintaa, mitä Alppilan kirkolla tapahtuu. Tammikuussa vahvistettiin samalla se, että muutamat Kallion seurakunnan työntekijöistä panostavat erityisesti Alppilan kirkon toimintaan. Meitä on yhteensä tusinan verran, mukana viron- ja kiinankielisen työn papit. 



Ruokaa


Alppilan kirkon aulassa oli laskiaisena etiopialaista perinneruokaa, espanjalaisia tapaksia, virolaisia herkkuja, wokkia Kiinasta ja blinejä Alppilasta. Kansainväliselle ruokamatkalle osallistui pitkälle yli sata suuta ja ruoka maistui hyvin. Kaikki ruokamaksut menivät Suomen Lähetysseuran työn tukemiseen. 

Alppilan kirkolla syödään muulloinkin: lauantain brunssi on hyvässä maineessa - eikä syyttä. Seuraavaksi suunnitelmissa on laajentaa lounaskahvilan toimintaa myös kolmeen arki-iltaan tiistaista torstaihin. iltakahvilaan kaivataan vapaaehtoisia tekijöitä, samoin kuin Alppilan kirkon tilojen aukiolon varmistamiseen ti-to klo 15-18. Jos kiinnostuit asiasta, ota yhteyttä!



Laskiaismessu


Laskiaisena messussa New Orleans -tyylisestä meiningistä vastasi Samuli Rask, jonka tuuba antoi rytmiä kulkueelle. Tuuban tahdissa marssiessa tuli mieleen, että tämä voisi olla hieno tyyli muutenkin messussa. Rento ja letkeä tyyli antaa mukavasti suuntaa muuhunkin menoon. 

Toinen upea kohta laskiaismessussa oli joukkosiunaus. Kirkkoherra Teemu Laajasalon johdolla monikymmenpäinen joukko painoi kätensä päälleni ja pyysi siunausta matkaan. Huoma ja hieno hetki!

Samassa messussa julkistin Alppilan kirkon manifestin. Se on luettavissa Kirkonkellari -verkkolehdessä tämän linkin takana. 





Tule ja vaikuta!


Alppilan kirkon toimintaan voi vaikuttaa. Seuraava suunnittelu- ja unelmointipäivä on sunnuntaina 15.3. klo 13.30-15.30.

Kari Latvus




Kuva siunauksesta: Olli Stålström
Muut kuvat laskiaissunnuntain tunnelmista: Anu Rask


Salainen kirkkokierros

$
0
0








Perjantain lastenpuuha Alppilan kirkon kahvilassa oli salainen kirkkokierros. Avattiin ovia ja kurkittiin jännittäviin paikkoihin. Etsittiin piileskeleviä rottia. Luettiin Rikun piirtämää karttaa. Lopuksi lapset saivat väritettäväksi oman kartan.

Anu


Perustajajäseniä alle puolet

$
0
0

Kuva: Maria Syväniemi



























"Siis kuoro on vanhempi kuin kirkko, miten se voi niin olla...?"

Voihan se, vaikka kuoro on perustettu nimenomaan saman graniittisen kirkon kuoroksi, jonka tunnemme tänäänkin. Syksyllä 1911 Kallion kirkon rakennustyöt olivat vielä kesken, mutta sivutiloissa oli jo mahdollista oleskella. Johanneksen kirkon urkurinvaalin Oskar merikannolle hävinnyt Ilmari Krohn löysi tiensä Kallion kirkon ensimmäiseksi kanttoriksi, ja hän näki tilaisuutensa tulleen - kuoro laitettiin pystyyn heti kun sille oli olemassa harjoitustila. Tai oikeastaan kaksi kuoroa kerralla - yksiääninen "virsikuoro" tukemaan seurakuntalaulua, ja neliääninen varsinaiseksi kirkkokuoroksi ja instrumentiksi elävöittämään jumalanpalveluselämää.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran isä Eino valittiin muutamaa vuotta myöhemmin "laulavan kanttorin" virkaan, ja parinkymmenen vuoden johtajuutensa aikana hän nosti silloisen Kallion Kirkkokuoron maamme seurakuntakuorojen eliittiin. Vuodesta 1967 aina 2000-luvun alkuun kuoroa johtanut Ahti Kuorikoski jätti jälkeensä myös kasan sävellyksiä, joita kuoro säännöllisesti kantaesitti ja esittää edelleenkin. Kuorikosken musiikin myötä myös Kallion Kantaattikuoroksi nimensä muuttanut kuoro sai näkyvyyttä ja mainetta.

Perinnekirstussa on siis melkoinen määrä kaikenlaista hienoa. on maineikkaita johtajia, kantaesityksiä, ulkomaanmatkoja... Vaan miltä kuoro näyttää nykyään?

Tullessani kuoron johtajaksi melko tarkalleen neljä vuotta sitten, edessä oli heti kuoron satavuotiskonsertti. Sen jälkeen otetussa kuvassa on johtajan lisäksi 17 laulajaa. Joulun alla olleessa Bachin Jouluoratorion esityksessä kuoron koko oli yli 40.

Jotain on siis tapahtunut.

Pelkillä perinteillä ei voi elää. Perinteet ja tässä tapauksessa myös hienot puitteet ovat ehdoton voimavara, sitä ei käy kiistäminen. Välillä unohtuu, kuinka kaunista ja hyvin soivaa tilaa saamme pitää kotikirkkonamme. Totta on se, että 1970-luvulta alkanut systemaattinen musiikkiopistokoulutus alkaa näkyä siinä, että aikuisikään ehtineillä lauluhaluisilla on yhä useammalla takanaan edes vähän musiikin opiskelua. Ja halua laulaa, hyvälläkin tasolla, mutta pitää laulaminen harrastuksena. Samaan aikaan kuorot etsivät laulajia. Miten saada nämä kaksi asiaa kohtaamaan?

Suomesta on kasvanut kuorojen luvattu maa. Jo Sulasolin suomalaisten kuorojen listalla on useampi sata kuoroa, eivätkä siinä suinkaan ole kaikki. Seurakuntien kuorot ovat lisäksi etulyöntiasemassa. Seurakunnilla on ainakin vielä toistaiseksi halu tukea kuorotoimintaa. Sen kautta löytyy usein ratkaisu moneen ongelmaan, joiden kanssa moni vapaasti yhdistyspohjalta toimiva kuoro joutuu jatkuvasti taistelemaan. Toimintaympäristö on siis taattu, ja tilaisuuksia musiikin esittämiseen ja toteuttamiseen on enemmän kuin mitä ehtisi toteuttaakaan. Seurakuntakuorokin voi olla laadukas. kun seurakunnassamme toimii myös kaikille avoin kuoro, on etuoikeus voida pitää kuoron tasoa yllä valitsemalla laulajat koelaulun kautta. Tällä tavoin aukeaa mahdollisuus laulaa sellaisessa seurassa, missä tekeminen on mielekästä - ei liian helppoa eikä liian vaikeaa. Onnistumisen kokemukset ovat niitä, jotka kantavat kuorolaulajaa ja muusikkoa yleensäkin, tasosta ja pyrkimyksistä riippumatta.

Kuoro on aina erilaisten ihmisten yhteiselon paikka. Tänään Kallion Kantaattikuorokin on sitä. Pelko siitä sovinko joukkoon on kerta toisensa jälkeen osoittautunut aiheettomaksi. onnistumisen kokemusten edellytyksenä on myös viihtyvyys. Täytyy olla kivaa. Se ei tarkoita sitä, että ei olisi hyvä pitää harjoituskuria ja tehdä systemaattista työtä. Olen sitä mieltä, että tarkkaakin työtä voi tehdä pilke silmäkulmassa. "Ilon kautta!" oli säveltapailuguru Seija-Sisko Raitionkin motto, jota olen kuullut hänen useasti toistavan ja johon itsekin luotan. Paineen alla tähän pääseminen on vaikeampaa, eikä siihen aina pystykään. Pitkällä juoksulla ei vain muuta tietä hyvään taiteelliseenkaan lopputulokseen ole kuin vapaa ja turvallinen tunne siitä, että voi tehdä musiikkia sydämellään.

Avoimia harjoituksia järjestetään Suomen ulkopuolella ahkeraan. Ne ovat tavallaan kuin konsertteja, mutta ehkä pykälää viihdyttävämpiä, sillä soivan lopputuloksen taakse kätkeytyy usein mitä mielenkiintoisimpia vaiheita. Tällä ja ensi viikolla mekin tarjoamme maistiaisia. Makupaloja siitä, mitä työskentelymme on ja millaisia naamoja riveistämme löytyy.

Voit tulla vain kuuntelemaan ja seuraamaan, mutta jos koit piston sydämessäsi potentiaalisena kuorolaisena, niin myös mukaan riviin saa tulla kokeilemaan. Jos olet lauluhaluinen ja puhdaskorvainen, ja sinulla on taskussasi jonkin verran aikaisempaa kokemusta kuorosta tai muusta yhteismusisoinnista sekä halua ja intoa hypätä tekemään musiikkia täysillä - ehkä etsimme juuri sinua!

Perustajajäseniä meillä ei enää riveissämme ole, siksikin tarvitsemme uutta verta jatkuvasti pitämään yllä sitä perinnettä, josta uusiin lauluihin voimaa saamme.

Tommi Niskala
diplomikuoronjohtaja
Kallion seurakunnan kanttori ja Kantaattikuoron johtaja



Kuva: Johanna Sarlio-Nieminen


Avoimet harjoitukset ja koelaulu uusille kuorolaisille keskiviikkona 25.2. ja 4.3. klo 18 kallion srk-kodissa (Siltasaarenkatu 28).
Lisätietoa ohjelmasta fb-sivuilta

Keltanokkana seurakuntaneuvostossa - hei, siis missä?

$
0
0
Viime syksynä menin sille kuuluisalle epämukavuusalueelle, ja tein jotain, mitä en olisi ikinä uskonut tekeväni: asetuin ehdolle seurakuntavaaleissa. 

Ei ole totta! Minä, joka en ole koskaan ollut ehdolla mihinkään luottamustehtävään, en ole kilpailuhenkinen tai vallanhaluinen, enkä totta puhuen tuntenut seurakunnan hallintorakenteita oikeastaan ollenkaan. 

”Siellä on niitä pappeja, ja onko niiden pomo rovasti? Vai kirkkoherra? Entä mikä ihme on kappalainen? Ja äänestetäänkö minut nyt johonkin kirkolliskokoukseen vai mihin?”


Ehdokas tohkeissaan.


Mutta voitin ujouteni, selvitin itselleni mikä on neuvoston ja valtuuston (ja kirkolliskokouksen!) ero, uskaltauduin kertomaan julkisesti ajatuksiani hyvästä seurakunnasta ja kävin jopa jakamassa vaalimainoksia aina perinteistä Hakaniemen toria myöten. 

Vaali-iltana jännitin myöhään yöhön ennen kuin oma tulos selvisi, ja äänimäärän nähtyäni hihkuin ilosta (peiton alla – ettei lapsi heräisi)!

Sitten alkoikin varsinainen työ. Seurakuntaneuvosto kokoontuu kerran kuukaudessa, ja listalla on joka kerta todella paljon asioita, joista suurin osa vaatii itseltäni paljon perehtymistä. Lisäksi olen mukana seurakunnan viestintätyöryhmässä sekä Alppilan kirkon ohjausryhmässä, jotka myös kokoontuvat säännöllisesti.

Edelleen minulle tärkeimmät aiheet neuvoston työssä liittyvät omiin hyviin kokemuksiini seurakunnasta: lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävään työhön. Toivon, että osaan luottamustehtävässäni tehdä sellaisia päätöksiä, jotka tätä työtä turvaavat ja puolustavat.

Uusi seurakuntaneuvosto ennen kokoustaan Kallion kirkossa 24.2.
(Kuvan otti Teemu Mattson.)


Pia


Mikä se kappalainen sitten on? Ja mikä on rovastin ja kirkkoherran ero? Täältä löysin vastauksia: 

(Aamenesta öylättiin on sanasto, johon on koottu perustietoa Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta. Sanastossa on perinteisten kirkollisten sanojen ohella viime aikoina kirkollisessa keskustelussa eniten esiintyneitä nimiä ja käsitteitä.)

Muhiksen baari aukeaa

$
0
0





Maaliskuun alusta tapahtuu iso asia: Alppilan kirkolla lounaita saadaan tästä lähtien omasta keittiöstä. Aiemmin olimme muualta tulevan ruoan varassa, ja siksi lounaiden hinta oli aika korkea eli 9 euroa.

Nyt lounaista vastaa Muhis eli Mohammed Mohammed Ahmed. Muhiksen baarista pukkaa herkullisia lounaita keskiviikosta perjantaihin. Tarjolla on entistä parempaa ruokaa noin neljänneksen halvemmalla hinnalla. Lounaiden lopullinen hinta on vielä hiukan auki, mutta pyrimme saamaan hinnan haarukkaan 5-7 euroa.

Muhiksen mentorina baarin pidossa on Alppilan kirkon brunssin pääkokki Manuel Sanchez.

Sitten kunkirkon aukiolo pidentyy (pikapuoliin maaliskuussa!) tiistai-torstai -välillä iltaan klo 18 asti, niin illan suussa voi poiketa myös iltasalaatille tai kahville ja patongille.

Tule testaamaan upeat lounaat!

Kari Latvus

Leiritunnelmissa

$
0
0











Tunnelmia Kallion seurakunnan ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan yhteiseltä perheleiriltä Korpirauhan leirikeskuksesta.

Kuvat: Riikka

Aamun Aarteet Alppilassa

$
0
0
Lastenperjantain ensimmäinen Mummola, vähän jännittää.

Hädin tuskin saatiin kalustettua keinutuoli mummolle jalkalampun alle, muutama muu tuoli, räsymatot istuimiksi, pitsiliina pöydälle, mummojen salainen kassi vierelle kun pelmahtivat siihen lapset mummojen kylkeen. Ei arastelua, pientä esittäytymistä vaan ja jokainen mylläsi matolle mieluisensa paikan. 






Eräs tyttö kiipesi muitta mutkitta mummon syliin, ja kuinka hauskaa olikaan kuunnella satua ja samalla pidellä mummon helminauhasta kiinni. Toinen taas sai pidettyä mummon ihan itsellään teki valinnan voimistelusalissa riehumisen ja mummon kyljessä istumisen välillä! Pikkutaapero antoi mummon pukea haalarit, itkuntuherrus vaihtui iloiseen hämmästykseen. Ja entäs Veikko, jonka juoksuradan valvominen oli täyttä työtä, no ainakin sata kertaa eestaas ulko-ovelta luiskaa pitkin fiikusten luo ja takaisin, huh, huh..

Mummojen kassista löytyi ihmeellisiä asioita, hernepussi, pikkuinen vispilä, pyykkipoikia ja melkein paras: kirjava patalappu! Kaikella sai leikkiä.




Huhtikuussa tavataan taas lapset, Eeva, Anneli ja Irma-mummot. Aarteita olette ihan kaikki.





Kuvat: Anu


Mukana vilinässä

Leena

Lasten kanssa kuoroon?

$
0
0
Kallion Kantaattikuoron vuosikokouspäivänä mieheni työvuoro kesti myöhään ja minulla oli kaikki kolme lasta mukanani kuoroharjoituksissa.

1-, 3- ja 5-vuotiaat poikani eivät ole kaikkein rauhallisimmasta päästä, mutta saamani palautteen mukaan ainakaan kaikki kuorokaverini eivät häiriintyneet heidän läsnäolostaan. Seurakuntakodin rakennuspalikkalelutkin säilyivät ehyenä, vaikka toiminnantarkastuksen aikana esikoinen keksi nakella palikoita portaita alas.

Kuopus oli vauvana harjoituksissa ja yhdessä esiintymisessäkin mukana. Neliöliina oli oiva apu silloin. Nyt, kun hänkin jo kävelee ja on hyvin äänekäs, en enää kehtaa tulla harjoituksiin kovin usein. Keskimmäisen kanssa kävimme kerran sen verran, mitä hän nukkui vaunuissa.

Vuosikokouspäivänä kuitenkin jäin toiminnantarkastuksen ja kokouksen väliseksi ajaksi harjoituksiin taaperoimetettävän kuopukseni kanssa. Isommat pojat pääsivät isänsä kanssa kotiin.

Istuimme pojan kanssa taimmaisen pöydän ääressä syömässä (ja sotkemassa kahdet vaatteet häneltä), sillä lapsi todennäköisesti olisi aiheuttanut häiriötä kuororiviin liittyessämme. Hyvin sieltäkin asti pystyi liittymään lauluun ja oppimaan. Sitä en tosin tiedä, oliko parin kymmenen metrin välimatkalla vaikutuksia samanaikaisuuteen. Toivottavasti ei.

Kantaattikuoro harjoittelee keskiviikkoisin Kallion srk-kodissa. Ison salin vieressä kerhohuoneessa on joka toinen viikko neulekerho, mutta joka toinen viikko kerhohuonetta voisi käyttää lasten tilana. Olisi hienoa saada joku seurakuntalainen vapaaehtoiseksi kerhonohjaajaksi niille väliviikoille vaikkapa vain harjoitusten alkupuoliskoksi 18.30-19.45. Palkkioksi hyvää mieltä ja välipalaa :) 

Kuva: Mirja


Olen kotoisin Oulusta, jossa kaikki seurakunnan kerhot ja pyhäkoulut ovat tavallisten nuorten tai aikuisten ohjaamia, joten mitään erityistä ammattia taustalle ei tarvita.

Jos haluat auttaa pienten lasten äitiä laulamaan, ota yhteyttä kallion.kantaattikuoro@gmail.com

Mirja, altto ja Kallion Kantaattikuoron ry:n rahastonhoitaja



Kallion kirkon pääsiäimessussa vuonna 2014 laulettiin Bachin kantaatti Christ lag in Todesbanden. Kuvassa solisti Aarne Pelkonen ja Mirja kuopuksensa kanssa. 

Kuva: Johanna Sarlio-Nieminen. 


Perhemessussa kaksivuotiaan kanssa

$
0
0
Minusta on kiva käydä perhemessussa. Silloin voin olla varma, että tilaisuus kestää juuri sen aikaa (reilut puolituntia!) kuin mitä utelias ja aktiivinen kaksivuotias jaksaa keskittyä. Usein kyllä sanotaan, että lapsia pitää saada tuoda kirkkoon eikä haittaa, jos he näkyvät ja kuuluvat siellä. Silti välillä huolehdin siitä, että joku rauhaa ja hiljaisuutta kaipaava ihminen häiriintyy lasten tuohuilusta.

Siksi on helpottavaa, että perhemessussa ei tarvitse istua paikallaan tai olla mahdollisimman hiljaa, vaan saa olla vapaasti, lapsen lailla!

Leipäsunnuntaina Kalliossa kierreltiin ympäri kirkkoa ja kerättiin erivärisiä rukouskiviä, jotka tuotiin lopuksi alttarilla olevaan maljaan. Lapsesta oli kiva ”poimia aarteita” ja äiti lausui hiljaa mielessään pieniä rukouksia.



Pieni käsi kurkoittaa keltaista kiveä.


Mari-pappi kertoi saarnassa siitä, miten leipä syntyy. Viljanjyväsiä sai kokeilla omin käsin, ja niitä taisi tulla levitettyä pitkin alttaria muutama kourallinen.

Messun jälkeen olisi ollut tarjolla myös jäätelöt, mutta meitä kutsui jo kyyti kotiin. Kiitos, ja ensi kertaan!


"Ystävä sä lapsien,
katso minuun pienehen.
Minne käynkin maailmassa,
sinä olet hoitamassa.
Onni täällä vaihtelee,
taivaan Isä suojelee."


Pia



Synkästi iloinen Ristin tie

$
0
0

Keskiviikkona 1.4. klo 21 Kantaattikuoro esittää Kallion kirkossa Franz Lisztin teoksen Via crucis. Siinä urut, kuoro ja solistit kuvaavat Ristin tien 14 pysähdyspaikkaa musiikin keinoin.

Kantaattikuoron ohjelmassa Via Crucis oli viimeksi vuonna 2006. Nuottikopiossani lukee yhden osan lopussa ”Katso Samppa!”, joten ilmeisesti teoksen johti silloin kanttori Samppa Laakso, joka toimi Kati Pirttimaan äitiyslomasijaisena Kallion seurakunnassa.



Tänä keväänä Via crucis on jostain syystä tehnyt minuun syvän vaikutuksen jokaisen harjoituskerran
jälkeen. Usein kuorolaiselle matka ensimmäisestä harjoituksesta esitykseen onkin se juttu, jolloin musiikin tekemisestä saa eniten iloa ja ahaa-elämyksiä.

Liszt käyttää Ristin tien johdantona keskiaikaista Vexilla regis -hymniä. Se on virsikirjamme vanhin virsi, numero 72. Anna-Maija Raittilan laatima kaunis vapaa käännös tekstistä alkaa ”Nyt liehuu viiri kuninkaan ja loistaa ristin salaisuus”. Lisztin Vexilla regis on musiikkina samaan aikaan voimakasta ja äärimmäisen pelkistettyä: lähinnä paras kuvaus, joka tulee mieleen, on ”synkästi iloinen”.

Vielä en tosin ole kuullut kertaakaan koko teosta. Monissa osissa on mukana pelkästään urut, joita
keskiviikkona esityksessä soittaa Pétur Sakari. Musiikkia johtaa Tommi Niskala.  Hienoa päästä laulamaan ja kuulla samalla teos kokonaisuutena. Tervetuloa hiljaisen viikon iltasoittoon!


Minna, Kantaattikuoron altto


Jaakko Hyttinen Kallion Kantaattikuorosta on kirjoittanut Via cruciksesta vuonna 2006 laajan artikkelin, johon voit tutustua tästä linkistä.

https://www.dropbox.com/s/nxqz271ypa754ze/Via%20crucis.pdf?dl=0




Kiirastorstai

$
0
0











Kiirastorstain messussa Kallion kirkossa alttari puettiin mustaan. Ylimmät kuvat messun harjoituksista. Messun jälkeen alttarille jäi vain Kristus-kynttilä sekä viisi punaista ruusua Kristuksen haavojen merkiksi.


Anu

Kuka nukkuu, kenen pitäisi valvoa?

$
0
0

Yksinäisenä yksilönä yhdessä Jeesuksen kärsimystiellä Kalliossa.


”Kokonaisuus, koko koettu matka, kuljettu tie ja maailman suurin tarina” Toteaa Kallion seurakunnan diakoni Nina Klemmt päällimmäisenä mieleen jääneistä tunnelmista ristintiestä.


Pääsiäisen aikaan Jeesus kävi läpi kärsimystien- matkan kuolemantuomiosta ja pilkasta ylösnousemukseen. Tämän matkan aikana läpikäydyt vaiheet voivat aiheidensa puolesta liittyä moneen myös nykypäivänä tunnistettuun ilmiöön. Monet kärsimystiehen liittyvät kysymykset, kuten: Kenelle pitää antaa anteeksi? Mikä on meidän ristimme? Ovat asioita jotka nousevat eri muodoissa esille jokaisen omassa elämässä.


Alppilasta Kallioon kulkevan kävelyn varrella hiljaisen viikon keskiviikkona
osallistujilla oli mahdollisuus paneutua ja pohtia kärsimystiellä toteutuneiden tapahtumien kosketusta omaan elämään. Kulkueen matka Alppilan kirkolta Kallion kirkolle kulki kuuden Kalliossa sijaitsevan pysähdyspaikan kautta. Mieleen nousseita teemoja pohdittiin myös  yhdessä muiden kanssa. Erityisesti Harjun vanha ruumishuone Aleksis Kiven kadulla sekä Kallion kirkon puisto pimenevässä hiljaisen viikon illassa nostivat monen ajatukset pintaan.



Taru Korpinen
Teresa Jokela

Lisätietoja:
Sairaanhoitaja-diakonissaopiskelija Taru Korpinen p. 044-2876193


Sairaanhoitaja-diakonissaopiskelija Teresa Jokela p. 040-4174361
teresa.jokela@student.diak.fi













Kuvat: Taru Korpinen



















































Voiko seurakunta elää ja hengittää myös netissä?

$
0
0
Olen täällä blogissa kertonut aiemmin vuoden alusta alkaneesta luottamustehtävästäni Kallion seurakuntaneuvostossa.

Edellisessä kokouksessamme keskustelimme muun muassa viestinnästä. Siis tavallaan siitä, miten seurakunta kertoo jäsenilleen – ja muillekin kalliolaisille ja alppilalaisille – siitä, mitä meillä on meneillään ja mitä tapahtuu. ”No, sehän hoituu Kirkko ja kaupunki -lehden ilmoituksilla!”, sanoo moni. Toisaalta, ”Eihän niitä lue kukaan!”, toteaa toinen.



Kirkko ja kaupunki. Tuleeko viesti perille?


Minä ajattelen, että viestintä on muutakin kuin ilmoittelua ja tiedotusta. Se on keskustelua.

Kun aloitimme tämän blogin, halusimme avata kurkistusikkunan Kallion seurakunnan elämään. Mutta ikkunasta kurkistelun lisäksi halusimme avata polun, jonka varrella saattaisi sopivissa kohdissa syntyä jutustelua ja yhteisiä kokemuksia.

Kun omassa työssäni viestintäkonsulttina pähkäilen yritysten ja organisaatioiden viestinnän pulmia, usein ratkaisujen toivotaan löytyvän teknologiasta: uusista tavoista välittää viestejä perille vaikka juuri blogissa, Facebookissa tai jossain muussa uudessa kanavassa. Teknologia antaa mahdollisuuden kertoa asioista, mutta yhteisen kokemuksen syntymiseen tarvitaan muutakin. Vaan mitä?

Onko olemassa jotain sellaisia piirteitä, jotka auttavat tai toisaalta vaikeuttavat yhteisöllisyyden löytymistä virtuaalisesti? Miten eri kanavat, kuten tämän blogin kirjoitukset tai Kallion kulman Instagram-kuvat, voivat luoda lukijalle tunteen siitä, että hän kuuluu samaan porukkaan? Onko ylipäätään merkityksellistä kuulua virtuaalisesti seurakuntaan tai mihinkään muuhunkaan kulmakuntaan? Olisiko mahdollista löytää seurakunnan sosiaalisen viestinnän teesit?


Kallion kulman Instagramissa on tuokiokuvia Kallion seurakunnan elämästä.


Nämä kysymykset kiinnostavat ja vaivaavat minua siinä määrin, että olen suunnitellut aloittavani pitkään pöytälaatikossa uinuneen graduni työstämisen tästä teemasta. Aika ajoin saatan siis kertoa täällä blogissakin tutkimukseni edistymisestä - ja myös tuskailla, jos olen juuttunut johonkin kimuranttiin kohtaan.

Keväistä sunnuntaita!

Pia

Viewing all 159 articles
Browse latest View live